Home / Australija / U Australiji zlato raste na drveću!

U Australiji zlato raste na drveću!

U potrazi za vodom, stabla eukaliptusa koja rastu u sušnim predelima Australije mogu da pružaju svoje korene duboko u zemlju, prodirući čak i u slojeve bogate zlatnim naslagama. Biljka kroz koren apsorbuje zlato koje putuje kroz stablo sve do lišća, tvrde naučnici

Printskrin:YouTube/Today2

Printskrin:YouTube/Today2

Australijski istraživači tvrde da su pronašli krajnje neobičan pokazatelj prisustva zlata na velikim dubinama: sićušne tragove na lišću eukaliptusa čiji koreni sežu do zlatih žila, duboko u utrobi zemlje.

Ovo otkriće moglo bi da pomogne istraživačima u doba kada su se nova nalazišta zlata prepolovila, a cena ovog dragocenog metala skočila do nea, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu “Nature Communications”.

- Veza između rasta vegetacije i zlatnih depozita mogla bi da pomogne u razvoju novih tehnika eksploatacije minerala – navode naučnici.

U potrazi za vodom, stabla eukaliptusa koja rastu u sušnim predelima mogu da pružaju svoje korene jako duboko u zemlju, prodirući čak i u slojeve bogate zlatnim naslagama, gde crpeći vodu apsorbuju mikroskopske čestice metala.

Tim australijskih naučnika tvrdi da biljka može da kroz koren apsorbuje zlato koje, potom, putuje kroz stablo sve do lišća.

Australijski istraživači su proučavali stabla eukaliptusa koja rastu na dva nalazišta zlata u južnoj i zapadnoj Australiji, koristeće rendgenske snimke lišća, granja, kore i tla.

Stabla eukapliptusa, koja mogu da porastu i do 10 metara u visinu, imaju neobično razvijen sistem korenja koji seže i do 40 metara dubine.  Naučnici su uspeli da zabeleže jako male koncentracije zlata i to isključivo na lišću na najvišim delovima biljke.

- Zlato je verovatno toksično za biljku, zato ga ona šalje u svoje ekstremitete, poput lišća – navode stručnjaci, dodajući da bi njihovo otkriće moglo da dovede do novih, uspešnih tehnika vađenja zlata i pomogne da se održi kontinuitet zaliha.

Inače, prema podacima Svetskog saveta za zlato (WGC), od početka civilizacije iz zemlje je izvađeno više od 174.000 tona zlata. Godine 2011, Američki geološki zavod procenio je rezerve zlata u svetu na 51.000 tonu.

Cena žutog metala porasla je za 482 procenata u periodu od decembra 2000. do marta ove godine. Čak 60 odsto zlata biva pretvoreno u nakit, ali dragoceni metal služi, takođe, i kao važna komponenta u elektronskoj industriji i medicinskoj tehnologiji, posebno u lečenju raka.

Pogledajte video:

Komentariši:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top